Očima studentů: Křížem krážem Íránem provedl diváky Luboš Vránek
Ať se jednalo o vášnivé turisty, zvědavce, či milovníky východních kultur, nikdo z nich si nenechal ujít dubnový Cestovatelský klub, který tentokrát vyprávěl o Íránu a dávné Persii. Kino Sféra se postupně naplnilo návštěvníky všech věkových kategorií. Jak to v Íránu chodí s dopravou, s jakými lidmi se zde potkáme, co se vyplatí ochutnat a co si naopak raději odepřít? To vše a mnohem více zmínil ve své prezentaci Luboš Vránek, který po Íránu cestoval celý měsíc.
Živé vyprávění Luboše Vránka doplňovaly fotky, nechyběla ani krátká videa přímo z cest. Diváci tak měli možnost vidět proslulé íránské bazary, hlavní město Teherán či výrobu tureckého chleba.
„Já jsem v Íránu byl taky a přednáška se mi moc líbila. Ze zemí, které jsem procestoval, byl Írán jednou z nejhezčích destinací. K cizincům jsou tam všichni moc pohostinní,“ doplnil vyprávění jeden z návštěvníků.
Čekáme na našeho Havla
Během večera měli diváci možnost prožít dobrodružství na cestě z Teheránu ke Kaspickému moři a odtud až k Perskému zálivu. Poznali nejen krajinu a historii této země, ale také důležité rysy společnosti, která se v mnohém liší od té západní. „Žena má jen poloviční vypovídací právo, tedy když je u soudu muž, vyrovnají se mu dvě ženy,“ vysvětluje Vránek postavení žen.
Že se v Íránu vydalo už přes třicet českých knih, diváky překvapilo. V současné době se oblibě těší knihy Václava Havla či Franze Kafky. „Oni by rádi revoluci, ale tak trošku po našem. Už jsem slyšel názor, že čekají na svého Havla.“ uzavřel tuto kapitolu Vránek.
Buďto dostanete vajíčka, nebo si dáte Kale Páče
Jak se brzy ukázalo, Írán je pro běžného Evropana kulturně hodně vzdálený. Nejen že se musíme vypořádat s naprosto odlišným jazykem, náboženstvím či přístupem k ženám, nepochopitelným se stává třeba i tamější hygiena nebo tradiční jídelníček. Kebab totiž není zdaleka tím pokrmem, kterým by vás poctila běžná íránská rodina.
„K snídani dostanete buďto vajíčko, nebo si dáte Kale Páče, což jsem nedal, to vám řeknu narovinu,“ uvedl Vránek. Kale Páče je tradiční pochutina, vývar z ovčích a kozích hlav, ve kterých nechybí mozek ani oči. „Oni to vychutnávají, až to křupne,“ popisoval labužníky Vránek, zatímco se tváře posluchačů křivily.
autorkou článku je stážistka Marie Drahoňovská, studentka waldorfského lycea v Semilech